Özel Dedektif

Özel Dedektif

 

Özel Dedektif

 

Bu makalede Özel Dedektif (private inspector) iş tanımı ve eğitim gereksinimlerini incelemektedir. Ayrıca bu mesleğin Maaş ve Eğitim gereksinimlerini de kapsayacaktır. Bir Özel Dedektifin maaşı çeşitli faktörlere bağlıdır. Maaşın belirlenmesinde eğitim ve deneyim büyük rol oynamaktadır. İş yeri de önemlidir. Özel Dedektif Maaşı, deneyime ve konuma bağlı olarak değişir. Bir Özel Dedektif için maaş aralığı bölgeden bölgeye ve yaptığı işe göre değişir. Bu makale dedektiflerin:

  • Özel Dedektif - İş Tanımı
  • Özel Dedektif - Eğitim

Konusunda üzerine duracağız. Özel dedektif mesleğini herkes yapamayacağından dolayı çeşitli yetenekler gerekmektedir.

Özel Dedektif - İş Tanımı

Özel dedektif iş tanımı konusunda çok farklılıklar gösterebilmektedir. Özel dedektifler, araştırmalarını gerçekleştirmek için çeşitli yöntemler kullanırlar. Gizli nesneleri ortaya çıkarmak, bilgi almak için insanlarla röportaj yapmak ve araştırma ve kamuya açık belgeler aracılığıyla bilgi toplamak için gözetimi kullanırlar. Bazı özel dedektifler, fikri mülkiyet hırsızlığı, dedektif adres tespiti, dedektif eş takibi, çocuk velayeti gibi belirli alanlarda uzmanlaşmıştır. Diğerleri, silinen dosyalardan veri çıkardıkları ve yanlışlıkla silinip silinmediğini belirlemek için analiz ettikleri adli bilişim gibi çeşitli konularda çalışır. Bu uzmanlar genellikle bir suçlunun bir kişinin parola veya kredi kartı numarası gibi özel verilerini kurcaladığına dair kanıt bulmak için işe alınır.

Özel dedektiflerin etkili bir şekilde bilgi toplamak için güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir. Bilgileri uygun makamlara iletmek için müşterilerle ve kanun uygulayıcılarla iletişim kurabilmelidirler. Rolleri, bir vaka, şüpheli ve mağdur hakkında bilgi toplamalarını gerektirir. Ayrıca bir dizi farklı görevi organize edebilmeleri gerekir. Uzun süre gözetim yapmaları gerekebilir ve soruşturmaların hızlı bir çözümü olmayabilir. Bu nedenle, müfettişlerin yüksek düzeyde kişisel disipline ve güçlü bir iş ahlakına sahip olmaları esastır.

Özel Dedektif - Eğitim

Özel dedektiflik için gerekli olan Eğitim, uzmanlaşmak istediğiniz alana göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda, bir özel dedektif mesleği iş başında öğrenecektir, ancak ceza adaleti alanında lisans derecesi veya iç güvenlik sertifikası gibi resmi bir eğitim almak mümkündür. İlgilendiğiniz işin türüne bağlı olarak, parmak izi konusunda bir sertifika almayı da seçebilirsiniz.

Özel dedektifler genellikle bir suç veya suçla itham edilen kişiler için çalışır. Çalışmaları kanıt toplamayı, röportajları yürütmeyi ve kayıtları okumayı içerir. Başarıları, buldukları bilgilerin gizliliğini koruma yeteneklerine bağlıdır. Bu müfettişlerin ayrıca güvenilirliklerini korumaları ve hassas bilgileri ele alma konusunda usta olmaları gerekir. Bazı vakalar, suç geçmişlerinde veya veri tabanlarında bulunmayan bilgileri toplamalarını gerektirir, bu nedenle iş veya finans alanında bir geçmişe sahip olmak faydalıdır.

Özel dedektif adayları, ceza adaleti alanında lisans derecesini tamamlamanın yanı sıra, bu meslek için devlet lisanslama gerekliliklerini de incelemelidir. Müfettiş adayları mesleğe uygun dersleri almanın yanı sıra staj fırsatlarını da araştırmalıdır. Bazı eyaletler, müstakbel özel dedektiflerin bu alanda iki yıllık deneyime sahip olmasını şart koşuyor ve birçoğu lisans derecesi yerine iki yıllık ilgili deneyimi kabul edecek.