Dedektif Nasıl Olunur?
Dedektif denilince akla ilk gelen gizliliktir. Birçok problemi çözmek için deliller toplayan, araştırma yapan, belgeler elde eden, şüpheli durumları açıklığa kavuşturan, izi kaybolmuş kişileri bulan ve özel bilgilere kolaylıkla ulaşan kişilere dedektif denir. Gizli olanları açığa çıkarması açısından gizli polis gibidir. Uzman araştırmacılar olan dedektiflerin en önemli özellikleri izlerini belli etmeden sabırla görevlerini yerine getirmeleridir. Dedektiflik iki şekilde olur. Birincisi özel dedektif diğeri ise resmi dedektifliktir.
Resmi Dedektif
Resmi dedektifler aslında birer gizli polislerdir. Yani polis, asker, istihbarat elemanlarıdır. Asayişin sağlanmasında önemli görevleri bulunan dedektifler terör olaylarını çözmek içinde iz sürerler.
Özel Dedektif
Resmi dedektiflerle aynı görevde bulunan özel dedektifler bir ücret karşılığında sözleşmeye bağlı olarak kişi ya da kurumlar için çalışan profesyonel kişilerdir. Resmi dedektiflerin görevi olan takip edilen kişilerin tutuklanması ve yargılanması özel dedektiflerin görevleri arasında yoktur.
Özel dedektiflerin amacı eş ve aldatma takibi yapmak, hukuki delil toplamak, çocuk ve öğrenci takibi yapmaktır. Yurt dışında yaygın olarak karşımıza çıkan dedektifler Türkiye de kolluk kuvvetleri içinde özel bir sınıf olarak karşımıza çıkmaz. Resmi dedektif olarak Türkiye de iş bulunamasa da özel dedektif olarak bürolarda çalışma imkânı bulunabilir.
Başlangıçta dedektif ücretleri pek tatmin etmese de zamanla tecrübe kazandıkça kazanılan maaşlarda da artış gözlenebilir.
Dedektif Olmak İçin Gerekenler
Resmi dedektifler terörle mücadele, uyuşturucu, şirket dolandırıcılığı, soygun, siner suçlar, karmaşık suçlar, aile içi şiddet, çocuk koruma gibi pek çok alanda çalışma yapar. Bu görevleri yerine getirebilmek için de bazı şartları sağlaması gerekir. Bunlardan birincisi resmi dedektiflerin daha öncesinde 2 yıl polis memuru olma şartı vardır. Kişinin dedektif olmak için bazı sertifikalara sahip olması gerekir.
İletişim becerisi dedektiflik için önemli bir durumdur. Verilen talimatları iletebilmek iletişim becerisi gerektirir. Dedektif olan kişilerde planlama becerisinin olması gerekir. Soğukkanlı olmak dedektifliğin diğer bir gereklerinden biridir. Toplanan delillerin analizi problem çözme yeteneğinin olmasıyla mümkündür. Kişisel sorumluluk duygusuna sahip olan dedektiflerin de fiziksel açıdan yeterli olması dedektif olmak için gereken özellikler arasındadır.
Özel Dedektif Şartları
Özel dedektif olmak içinde bazı şartlar gerekir. Belirtilen ilk şart üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olmaktır. Lisans mezunu olan kişilerin özel dedektif sertifikası olması gerekir. Özel dedektiflik yapacak olan kişilerin kendisinin ve ailesinin sicilinin temiz olması gerekir. Fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olan bireylerin ülke kanunlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Dedektif ülkenin geleneklerine, örf ve adetlerine hâkim olmalıdır. Ülkedeki il ve ilçeleri bilerek güncel konuları yakından takip etmelidir. Teknolojik aletler olan kamera, kayıt cihazı, fotoğraf makinesi, telefon, bilgisayar gibi cihazları kullanabilmelidir. Ayrıca analitik düşünme becerisine sahip olan dedektifler detaylı ve sabırlı araştırma yapacak kişiliğe de sahip olmalıdır.