Özel Dedektif Tutmak Yasal Mıdır?

Özel Dedektif Tutmak Yasal Mıdır?

 

Özel Dedektif Tutmak

 

Öncelikle umuyoruz ki hayatınızda bir sorun yoktur. Bazen ailemizle veyahut çevremizle sorunlar yaşayabiliriz. İş konusunda tereddütlerimiz de olabilir. Bunların hepsini Vega Dedektif ile birlikte aşmak için buradasınız. Fakat insanların aklına gelen birkaç soru var. Bu yaptığımız iş yasal mı? Bu yapılan işte başıma bir şey gelir mi diye. Aklınıza gelen kafanıza takılan tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Öncelikle Vega Dedektiflik Hizmetleriyle çalışmaya başladınız. Sorununuzu anlattınız ve çözüm yolunda birlikte ilerliyoruz varsayalım. Yasal boyutunu ise sizlere bu şekilde açıklayabiliriz.

 

Dedektiflik üzerine ilk yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 3963 sayılı Özel Dedektiflik Kanununa ilişkin olarak 1994 yılında meclis gündemine taşınmıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel bu konunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesinin ardından o dönemin şartlarının gerektirdiği olarak Özel Hayatın Gizliliği hususuna aykırı bularak açıkça bildirmiştir.

 

Özel Dedektiflik 1994 senesinden beri rafa kaldırılmış siyasi bir konudur. Ancak o dönemin şartları ile günümüz Türkiye’sini düşündüğümüz de muazzam değişim ve dönüşüm dinamiklerinin olduğu açıkça belirlenmekte.

 

Dedektiflik; 1994 senesinde sayın Demirel tarafından meclisten geçmeyip veto edilen özel dedektif kanunu bu mesleğin sınırlarını çizmekteydi ve devlet sisteminin içine dedektiflerin yerleştirilmesini içeriyordu.

 

Veto edilen özel dedektiflik kanunu bu mesleğin icra edilmesinin yasal olmadığını ifade etmemektedir. Kişiler özel dedektif olma şartlarını yerine getirdiği takdir de özel dedektiflik büroları açma, vergi numarası alma hakkına sahiptirler ve yaptıkları işten devlete vergi vermekle yükümlüdürler.

 

Elbette Dedektiflik mesleği icra edilirken Türk Ceza Kanunun 134. Maddesi olan Özel Hayatın Gizliliği hususunda açıkça ifade edilen ‘herkesçe görülebilecek yerlerde’ delil toplama konusuna dikkat ederler. Aksi takdirde sunulan belgeler Sayın Hâkimlerimizce dikkate alınmaz ve suç unsuru olarak görülür. 

 

Özellikle son dönemde artan yozlaşan toplum ilişkilerimizle beraber gelen intihar, cinayet, dolandırma, mal kaçırma, aldatma ve benzeri olaylar özel dedektif tutmanın ne denli önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir.

 

Üstte verilen bilgiler doğrultusunda dedektiflik hizmetinin yasal olduğunu anlayabiliriz. Aklınızddaki soru işaretlerini kaldırararak Vega Dedektiflik Hizmetleri Özel Dedektiflik hizmetinden yararlanabilirsiniz. %100 çözüm odaklı 11 yıllık tecrübe ile siz değerli iş ortaklarımızın sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Bizlere 7/24 ulaşabilirsiniz. En güncel dedektiflik fiyatları ve özel dedektif bürosu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.